Sunday, October 2, 2011

Cottage Cheese or Paneer

पनीर या कॉटेज चीज


पनीर में दो ऐसे तत्व भी होते है जो कैंसर से लड़ने में शरीर की सहायता करते हैं। पहला है सल्फर जो शरीर को detoxify करता है, कैंसर कोशिकाओं के विकास (Growth) को बाधित करता है और राष्ट्रीय कैंसर संस्थान (US) के मुताबिक कैंसर कोशिकाओं को नष्ट करता है। 

पनीर के तरल भाग (छाछ) में इसरा तत्व होता है डेक्स्ट्रो रोटेटरी लेक्टिक एसिड जो कोशिकाओं के पी एच (PH) कोसामान्य (क्षारीय) करता है लगभग 7.4 के आसपास कैंसर अम्लीय पी एच में फलता फूलता है और जैसे ही कोशिकाओं का पी एच क्षारीय होता है कैंसर का दम घुटने लगता है। 

दूसरा सामान्य पी एच एडरीनेलिन का स्राव बढ़ाता है जो कोशिकाओं में ग्लूकोज की मात्रा कम करता है। इससे हमें कैंसर से निजात पाने में मदद मिलती है क्योंकि वाइरस, कीटाणु व इस्ट की तरह फंगल ग्लूकोज़ को फरमेट करता है और कोशिकाओं की सामान्य श्वसन क्रिया Krebs Cycle को बाधित करता है और सामान्य कोशिकाए कैंसर कोशिकाओं में परिवर्तित हो जाती है। 

तीसरा, पनीर में मौजूद डेक्स्ट्रो-रोटेटरी लेक्टिक एसिड कैंसर कोशिकाओं को उत्पन्न होने वाले लीवो रोटेटरी लेक्टिक एसिड को निष्क्रिय कर देता है। लीवा रोटेटरी लेक्टिक एसिड कैंसर कोशिकाओं के विभाजन को गति देता है। 

चौथा, पनीर के तरल भाग में लेक्टो फेरिक और लेक्टोफेरिसिन होते है जो वाइरस और कीटाणु रोधी है। कोशिकाओं में कीटाणु, वाइरस, ईस्ट या फंगस का प्रवेश कोशिका की सामान्य ऑक्सीजन जनित श्वसन क्रिया को बाधित करता है और कोशिकाए कैंसर कोशिकाओं में परिवर्तित होने लगती है। अतः कीटाणु, वाइरस, ईस्ट आदि के खत्म होने से कैंसर का अस्तित्व कम होने लगता है। 

अंत में पनीर शरीर की रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ाने मे सहायक कोशिकाओं जैसे लिम्फोसाइट माक्रोफाज मोनो साइट आदि की वृद्धि करता है। 

स्प्रान बुडविज आहार विश्व में सबसे अच्छा कैंसर रोधी आहार माना जाता है जो खतरनाक और जान लेवा मस्तिष्क और यकृत के कैंसर तक के रोगियो का सफल उपचार करता है। अब तो अमरिका की सरकार भी पनीर और अलसी के तेल के कैंसर रोधी प्रभावो पर शोध कर रही है और Quiuicaltrial Stage तक पहुँच चुकीहै। 

अमरीकी कृषि विभाग के वैज्ञानिक थोमस एम बेडगर रजा हकाक, मार्टिन ने जेरोनिस और जे क्रेम रोलेंडस् ने चूहों पर अपनी शोध द्वारा बताया कि छाछ में बना प्रोटीन चूहों को स्तन कैंसर से बचाता है। यह बहुत महत्वपूर्ण खोज है क्योंकि अमेरिका में हर वर्ष 180000 महिलाएं स्तन कैंसर का शिकार होती है यानि हर 8 मे से एक महिला जीवन में स्तन कैंसर का शिकार होती है। 

इन वैज्ञानिको ने 3 वर्षों तक चूहों पर प्रयोग किये आधे चूहों को दूध में मौजूद केब्रिन प्रोटीन खिलाया गया बाकी आधो को पनीर के तरल हिस्से (Whey) से बना प्रोटीन खिलाया केबिन प्रोटीन खाने वाले सभी चूहे स्तन कैंसर से ग्रसित हुए किन्तु छाछ से बने प्रोटीन खाने वाले आधे चूहे ही स्तन कैंसर से ग्रसित होने में ज्यादा समय लगा व कैंसर की गांठे की अपेक्षाकृत कम भी।

After many years of clinical research, Dr. Budwig found that by combining flaxseed oil with the sulphurated amino acids found in cottage cheese – the flaxseed oil would become water-soluble, and immediately available for use by the body’s cells.
What has also recently become apparent is just how important the cottage cheese is in the Johanna Budwig Diet.  Not only does the cottage cheese make the flaxseed oil water soluble to re-oxygenate the body’s cells to prevent cancer mutations, it contains two ingredients that fight cancer in the best possible way.   
The first ingredient is sulphur.  Sulphur helps to detoxify the body and prevent the growth of cancer cells. According to the National Cancer Institute sulphur compounds make cells vulnerable to the stress created by products of cell division. Because cancer cells divide very quickly, they generate more stressors than most normal cells. Thus, cancer cells are damaged by the presence of sulphur compounds to a much greater extent than normal cells.
The other important ingredient in the whey (the liquid part) of cottage cheese, is dextrorotatory lactic acid.  This positive form of lactic acid – when given in high doses - normalizes the cell’s pH to healthy levels of around 7.4pH.  Normalizing pH of the body’s cells is critical in cancerrecovery. [See: pH and Cancer]
Secondly, normalising the pH balance also stimulates adrenaline production, preventing a build up of glucose in cells.  Preventing this glucose build-up in cells is critical in cancer recovery, as viral-bacterial-yeast-like fungus feed on and ferment glucose, breaking the cell’s Krebs (oxygen) cycle, causing cells to mutate into cancer cells.  
Thirdly, dextrorotatory lactic acid of the whey in cottage cheese neutralizes the toxic, levorotatory lactic acid of the tumour into a non-toxic, racemic form.  This is of utmost importance, as it removes the stimulus for an increase in the cell division rate.
Fourthly, the whey of cottage cheese has powerful anti-microbial and anti-viral properties.  Lactoferrin and lactoferricin in whey inhibits bacteria, yeast, fungi, and parasitic protozoa. As normal cells lose their ability to exchange oxygen due to the presence of viral-bacterial-yeast-like fungus - causing them to mutate into cancer cells - killing these microbes is also paramount in cancer recovery.
Finally, the whey of cottage cheese stimulates the growth of various cells of the immune defense system including lymphocytes, macrophages/monocytes, humoral immune response, and antibody response.
The Johanna Budwig Diet is considered by alternative cancer authorities as the premier anti-cancer diet in the world today – and they are not alone.  So impressive is the Johanna Budwig Diet’s ability to treat cancer, even aggressive cancers like brain cancer, the two active components of the Johanna Budwig Diet – flaxseed oil and the whey of cottage cheese – are currently being studied by the US government to determine their anti-cancer benefits, with excellent results being shown to date, and with the flaxseed oil even reaching clinical trial stage. 


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